Overige huidaandoeningen voor stikstofbehandeling

Wat te doen met overige huidaandoeningen? Laten staan of verwijderen?

 

Binnen de dermatologie wordt meer gewerkt met stikstof dan in de huisartsenpraktijk. Wanneer een patiënt doorverwezen is naar de dermatoloog voor een beoordeling van de huid, kan hij/zij er voor kiezen om ook de volgende huidafwijkingen te behandelen met stikstof:

  • Lentigo Solaris
    Dit is een soort ouderdomsvlek. Ook deze ontstaat door schade van de zon. De kleur van de vlek lijkt op die van de lever, daarom worden deze vlekken ook wel levervlekken genoemd.
  • Keratoacanthoom
    Dit is een snelle verhoorning van de huid. Meestal binnen 2-3 weken ontstaat er een goedaardig huidknobbeltje met een soort prop met de hoorncellen. Die prop kan er donkergrijs uitzien. Keratoacanthoom kan erg lijken op plaveiselcelkanker. Daarom wordt het vaak weggehaald en voor pathologisch onderzoek opgestuurd.
  • Keloïd
    Dit is een abnormale toename van littekenweefsel en kan ontstaan na iedere vorm van huidbeschadiging, denk hierbij aan trauma’s, vaccinaties, tatoeages, piercings en/of acné littekens. Het litteken kan (zeer) grote en harde vormen aannemen. De littekens zijn altijd groter dan het oorspronkelijke wondgebied en kunnen erg pijnlijk zijn en ook jeuken.
  • Granuloma teleangiectaticum
    Dit is een snelgroeiend goedaardige tumor van bloedvaatjes en vaak rood/paars/blauw van kleur. Een rode of paarsblauwe bolvormige zwelling kan klinisch ogen als een onschuldig plekje, maar ook passen bij een (amelanotisch) melanoom, een plaveiselcelcarcinoom of een angiosarcoom dus kanker!

BINNENKORT BESCHIKBAAR
Nu ter accreditatie de klassikale trainingen.

ABCDE –  FYSIEKE TRIAGEWANNEER KLOPT JE URGENTIE NIET

Binnenkort volgen de dagen voor de klassikale trainingen en de locatie. Heb je een voucher voor “De dag van de triagist” en wil je aan één van deze trainingen mee doen, meld je dan aan via onderstaand formulier.

    Stel je vraag via WhatsApp
    Dezorgleert.nl
    Hulp nodig?