Actinische keratose

Actinische Keratose

Wanneer de patiënt aan de balie komt of belt voor het maken van een afspraak om de Actinische Keratose aan te stippen zijn er een aantal zaken belangrijk.
Hieronder de punten welke je als professional altijd moet doen.

  • Controleer persoonsgegevens
  • Controleer om hoeveel plekjes het gaat en op welke plaats(en).
  • Plan een afspraak in de juiste agenda lettend op: Bevoegdheid doktersassistente, aanwezigheid supervisie, benodigde tijd(afhankelijk van leeftijd, locatie plekjes en uitvoerder)
  • Geef de patiënt informatie over de datum en tijd.
  • Geef uitleg wat te doen als de patiënt de gemaakte afspraak niet na kan komen.

Actinisch betekent “door zon veroorzaakt” en Keratose is verhoorning. Deze zonschade wordt beschouwd als voorstadium van huidkanker (Type plaveiselcelcarcinoom). De plekjes voelen ruw aan en de kleur varieert van een normale huidskleur tot rood – gelig – bruin.
De plekjes zitten meestal op het gelaat, schedelhuid (Denk aan kalende mannen), handen en onderarmen. Soms zijn de plekken gevoelig of pijnlijk bij aanraking. De Plekken kunnen wisselen van grootte.
Sommige plekken kunnen enkele centimeters groot worden. Hoe eerder de behandeling start, hoe gunstiger het is.

Afwijkingen door de zon woorden meestal op oudere leeftijd gezien. Wanneer de Actinische Keratose op jongere leeftijd wordt vastgesteld is er veelal sprake van veelvuldig onbeschermd in de zon of gebruik van zonnebanken. Vooral mensen met een lichter huidtype hebben kans op Actinische Keratose.
Voor deze groep mensen geldt: hoe blanker de huid, hoe ouder de leeftijd des te meer kans men heeft op het ontwikkelen van deze huidafwijking. Ook wanneer iemand niet langdurig is blootgesteld aan (langdurige) Uv-straling.

De diagnose kan over het algemeen met het blote oog worden gesteld. Als de huid (langdurig) onrustig is (wondjes, roodheid en zwelling) wordt er een huidbiopsie genomen om huidkanker uit te sluiten.

Zie het volgende filmpje met afbeeldingen van Actinische Keratose

Stel je vraag via WhatsApp
Dezorgleert.nl
Hulp nodig?