Breathingg

De ademhaling loopt via de mond of neus richting beide longen. Het ademhalingsstelsel dient voor gaswisseling: Het uitwisselen van zuurstof en koolstofdioxide. Ademhalen gebeurt meestal onbewust, maar ook bewust in en uitademen is mogelijk. De aansturing van de onbewuste inademing vind plaats in het verlengde merg van de hersenstam. Dit centrum reageert op de koolstofdioxideconcentratie. Stijgt deze concentratie, dan wordt krachtiger geventileerd om de concentratie terug te brengen op het optimale niveau.

De bovenste luchtwegen bestaan uit de neusholte en bijholten, mondholte, keelholte (Farynx op te delen in de nasofarynx, orofarynx en hypofarynx), het strottenhoofd (Larynx) en de stembaden. Vanaf de stembanden start de onderste luchtwegen, daaronder valt een deel van het strottenhoofd, de luchtpijp(Trachea) en de longen.
Vanaf de luchtpijp (Trachea) splits deze af in de linker en rechter primaire bronchus. Dan vertakt het naar de verschillende longkwabben (bronchus lobaris) en dan naar verschillende segmenten (bronchus segmentalis). Vanuit de daar wordt het kleiner naar de bronchiolen, wat kleine bronchi betekent. De bronchi komt uit inde alveols, dit zijn de kleine luchtzakjes waar de gaswisseling in plaatsvindt. Een meervoud van alveolus is alveoli. Langs de alveoli lopen de arteriën en venen om zuurstof uit de ingeademde lucht op te nemen en CO2 (koolstofdioxide) weer af te geven.

De longen zitten en een vlies, de pleura. Deze bestaat uit 2 lagen, de pleura visceralis en de pleura parietalis. De pulmonaire pleura (pleura pulmonalis of visceralis) omsluit de longen en zorgt ervoor dat de longen niet tegen de wand van de thorax schuren. De pleura costalis of parietalis is de buitenste laag van het longvlies en wordt ook wel aangeduid met borstvlies. Het bevat een serumachtige vloeistof die werkt als een glijmiddel.

De ademhalingsspieren worden wel tot het ademhalingsstelsel maar niet tot de luchtwegen gerekend. Bij het inademen en het actief uitademen worden de ademhalingsspieren gebruikt. Dit zijn de middenrifspieren, buikspieren, de tussenribspieren en de spieren boven het sleutelbeen.

Stel je vraag via WhatsApp
Dezorgleert.nl
Hulp nodig?