Het doel

Het doel van de medisch technische vaardigheid
‘Stickstof behandeling in de dagpraktijk’

Het doel van stickstof behandeling is het aanstippen van de huid. In de huisartsenpraktijk betreffen dit voornamelijk:
Wratten
Verrucae seborroica
A
ctinische keratose

Ook in andere gevallen kan er gebruikt gemaakt worden van stickstof, deze behandelingen vinden vaak plaats op de dermatologie.

Na de beoordeling van een zorgprofessional begint de behandeling. Het is belangrijk om gestructureerd te werken tijdens behandelingen met stickstof.
Het volgen van de juiste stappen geeft duidelijkheid en veiligheid voor zowel de medewerker als de patiënt.
Wanneer er gestructureerd gewerkt wordt is de kans op het maken van fouten kleiner.

In de huisartsenpraktijk wordt veelal gewerkt met vloeibaar stickstof (N2). De medische naam is cryotherapie. Door stickstof wordt de huid lokaal extreem koud gemaakt, terwijl de rest van het lichaam op een normale temperatuur blijft. Het is belangrijk om het gezonde weefsel niet te behandelen. De vloeibare stickstof heeft een temperatuur van minus 196°.

Let op: Wanneer de gezonde huid geraakt wordt beschadig je deze.

Let op: Kijk altijd in het HIS of een patiënt behandeld wordt met afweer onderdrukkende medicijnen. De genezing van de gemaakte wond kan bij af deze patiëntengroep voor zorgelijke problemen zorgen. Er zijn voorbeelden waarbij vingers en tenen zijn afgestorven door een slechte wondgenezing. Voorzichtigheid is geboden en de huisarts, VS of PA moet te allen tijde geraadpleegd worden of het akkoord is om de patiënt te behandelen.

Randvoorwaarden:
De uitvoerende, meestal de DA, is bevoegd en bekwaam om agraves te verwijderen. Dit is gedocumenteerd in zijn/haar personeelsdossier. Er is altijd een zorgverlener, HA/VS of PA, aanwezig om te superviseren indien nodig.

Winkelwagen
Stel je vraag via WhatsApp
Dezorgleert.nl
Hulp nodig?